Klip i kortet for mobil brug i bilen virker

mar 12, 2020 | Information, Nyheder

Ny lovgivning trådte i kraft 10. september sidste år, der gjorde det muligt for politiet, at indføre klip i kørekortet for brug af håndholdte enheder i bilen.

Resultatet er et fald i antallet af sigtelser for brug af håndholdte endheder på hele 21,5%, siden den nye lov trådte i kraft. Der blev rejst 2.500 færre sigtelser, i de fem måneder der fulgte lovgivningen, end i de fem måneder op til indskærpelsen.

Den nye lovgivning fulgte en række opsigtsvækkende opdagelser gjort af Rigspolitiet. I 2019 gennemførte Rigspolitiet en undersøgelse, der viste at 9% af i alt 20.000 undersøgte billister udførte distraherende handlinger under deres kørsel. Hver tredje trafikulykke i Danmark er et resultat af uopmærksomhed bag rattet.

Derfor rullede Rigspolitiet ikke overraskende en kampagne ud februar i år, med fokus på at tilbageholde de uopmærksomme billister. I takt med at vi bliver fortsat mere digitaliserede og afhængige af vores mobiltelefoner, er det derfor vigtigt at vi fortsat beholder vores fokus på vejen, og lader mobilen blive i lommen, indtil bilen er stoppet.

Hver ottende billist spiller på mobilen under kørsel

En anden undersøgelse udført af Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension påviser, at hver ottende bilist i alderen 18-35 år engang imellem, ofte eller meget ofte spiller spil på mobiltelefonen, mens de kører bil.
Hver fjerde billist mellem 18-35 år svarede i en lignende undersøgelse, at det er okay at bruge mobilen under kørsel.

Disse tal bekymre Transportminister Benny Engelbrecht, der udtaler – “Det er meget chokerende. Et mobilspil er en fokusmagnet, og der er kun ét godt råd at give, og det er at lægge mobilen væk.”
– “I dag handler meget af uddannelsen om udenadslære om skilte, og hvordan man skal forholde sig i en given situation. Og der er for lidt fokus på selve adfærden. Så jeg er meget optaget af at få det mere ind på skemaet.”

Bent Grue der er landsformand i Dansk Kørelærer Union, den største forsamling af kørelærere i Danmark, støtter op om udsagnet -“Når ministeren fortæller, at han gerne vil have mere god adfærd i trafikken, så er vi jo fuldstændig enige. Vi arbejder rigtig meget med holdning og adfærd med vores unge mennesker, når de skal lære at køre bil. Så det er helt i vores ånd.”

Teoriundervisningen er den samme som for 30 år siden

Den teoriundervisning elever i dag bliver undervist efter, følger grundlæggende de samme principper og retningslinjer, som elever der blev undervist for over 30 år siden. Metoden er ligeledes den samme. Elever får vist billeder på en tavle fremviser, og har en kort tidsramme til at notere et svar på papir relateret til det viste billede.
Måske det er ved at være på tide, at omsætte ord til handling, og få implementeret moderne undervisningsmateriale i køreuddannelsen?
I Drivi arbejder vi efter visionen om “Sikkerhed for alle i trafikken”, og er af den overbevisning, at de bedste vilkår for sikkerhed i trafikken kan opnås tidligt gennem korrekt og tidsmæssigt relevant undervisning.

Husk nu at køre forsvarligt derude 🙂

Læs mere om undersøgelserne her:
https://www.bt.dk/krimi/politiet-starter-massiv-kampagne-mod-bilister
https://www.dr.dk/nyheder/indland/en-total-manglende-forstaaelse-risikoen-flere-unge-bilister-spiller-mobilspil-bag
https://www.dr.dk/nyheder/indland/klip-i-koerekortet-virker-21-procent-faerre-sigtelser-haandholdt-mobil